DIET SIHAT: Majalah Maya . Rencana . Foto . Herba . Ulam . Sayur-sayuran . Buah-buahan . Rawatan Terbaik Dari Sumber Tumbuh-tumbuhan . Mencegah Lebih Baik Dari Merawat . Selamat Datang . Kepada Semua Pengunjung . Editor: Azmi Mohd. Salleh

Jumaat, 27 September 2013

Cempedak


CEMPEDAK

CEMPEDAK adalah sejenis buah yang termasuk dalam spesis nangka, dalam bahasa Inggeris disebut "Jackfruit", manakala dalam bahasa saintifiknya dikenali sebagai "Artocarpus integar" juga kaya dengan khasiat pemakanan. Buah-buahan ini turut menjadi kegemaran penggemarnya kerana rasanya yang manis, bukan sahaja enak dimakan begitu sahaja. Tetapi ada juga yang menjualnya kepada umum, bahkan turut digoreng bersama tepung kerana buah ini semakin lazat apabila diadun sedemikian.

Buah cempedak ini turut digarapkan dalam pantun yang sering dikumandangkan ketika sekolah rendah sewaktu ketika dahulu. Kerana buah cempedak terciptanya pantun tentang garapan bahasa yang indah untuk menunjukkan buah-buahan ini turut tersohor pada ketika itu iaitu:

Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan;
Saya budak baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan.

Cempedak juga kaya dengan khasiat pemakanan yang diperlukan. Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988), cempedak kaya dengan Karotena (80 mcg), Vitamin A (13 mcg), Vitamin B1 (0.16 mg), Vitamin B2 (0.15 mg), Niasin (0.5 mg) dan Vitamin C (17.7 mg).

Kandungan bahan-bahan galiannya terdiri dari Kalium (246 mg), Kalsium (40 mg), Natrium (25 mg), Fosforus (5 mg) dan Ferum (1.1 mg). Manakala kandungan zat yang lain seperti Karbohidrat (25.8 g), Protein (2.5 g), Serat (3.4 g), Lemak (0.4 g), Abu (1.2 g), Air (66.7 g) dan Tenaga (117 kcal).

Biji Cempedak (Artocarpus intoger)

Biji cempedak atau dalam bahasa saintifiknya dikenali sebagai "Artocarpus intoger" juga boleh dimakan sama ada secara goreng mahupun dibakar. Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988), mengandungi beberapa vitamin seperti Vitamin B1 (0.18 mg), Vitamin B2 (0.03 mg) dan Niasin (1.2 mg).

Manakala bahan-bahan galiannya terdiri dari Kalium (157 mg), Kalsium (82 mg), Natrium (60 mg), Ferum (5.2 mg) dan Fosforus (2 mg). Kandungan zat makanan lain terdiri dari Karbohidrat (28.9 g), Protein (4.7 g), Serat (1.6 g), Lemak (0.5 g), Abu (1.3 g), Air (63.0 g) dan Tenaga (139 kcal). 

Cempedak Johor Bahru.

Petunjuk:
Mikrogram (mcg), Miligram (mg), Gram (g), Kilokalori (kcal)

Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan