DIET SIHAT: Majalah Maya . Rencana . Foto . Herba . Ulam . Sayur-sayuran . Buah-buahan . Rawatan Terbaik Dari Sumber Tumbuh-tumbuhan . Mencegah Lebih Baik Dari Merawat . Selamat Datang . Kepada Semua Pengunjung . Editor: Azmi Mohd. Salleh

Sabtu, 28 September 2013

Tembikai


TEMBIKAI

TEMBIKAI atau dalam bahasa saintifiknya "Citrullus vulgaris" menjadi kegemaran masyarakat di Malaysia. Buah-buahan ini mudah ditanam di tanah berpasir. Di kampung dan bahagian pedalaman, tembikai ditanam berhampiran sungai di kawasan tanah berpasir kerana senang mendapat sistem pengairan sempurna.

Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan Malaysia (IMR, 1988), tembikai kaya Karotena (410 mcg), Vitamin A (68 mcg), Vitamin B1 (0.04 mg), Vitamin B2 (0.05 mg), Niasin (0.2 mg) dan Vitamin C (5.5 mg). Kandungan zat galian pula terdiri dari Kalium (78 mg), Fosforus (11 mg), Kalsium (6 mg), Natrium (4 mg) dan Ferum (0.2 mg). Kandungan zat lain seperti Protein (0.6 g), Karbohidrat (6.0 g), Serat (0.2 g), Lemak (0.2 g), Abu (0.4 g), Air (92.6 g) dan Tenaga (28 kcal).

Petunjuk:
Microgram (mcg), Miligram (mg), Gram (g), Kilokalori (kcal)

Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan