DIET SIHAT: Majalah Maya . Rencana . Foto . Herba . Ulam . Sayur-sayuran . Buah-buahan . Rawatan Terbaik Dari Sumber Tumbuh-tumbuhan . Mencegah Lebih Baik Dari Merawat . Selamat Datang . Kepada Semua Pengunjung . Editor: Azmi Mohd. Salleh

Sabtu, 28 September 2013

Rambutan


RAMBUTAN

RAMBUTAN atau dalam bahasa saintifiknya "Nephelium lappaceum" adalah buah-buahan tempatan yang banyak didapati di kampung-kampung dan di bahagian pedalaman. Pokok ini banyak ditanam di tempat berkenaan kerana sudah menjadi kelaziman masyarakat warga emas yang gemar menanam pokok terbabit sebagai salah satu menyerikan laman rumah malah ditanam di kebun untuk tujuan komersial.

Rambutan mengandungi zat makanan diperlukan. Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988), di antara kandungan zatnya terdiri dari Vitamin B1 (0.01 mg), Vitamin B2 (0.04 mg), Niasin (0.1 mg), Vitamin C (38.6 mg). Manakala bahan-bahan galiannya seperti Kalium (49 mg), Kalsium (22 mg), Fosforus (6 mg), Natrium (5 mg) dan Ferum (2.5 mg). Bahan-bahan lain pula seperti Protein (0.7 g), Karbohidrat (13.9 g), Serat (0.3 g), Lemak (0.1 g), Abu (0.3 g), Air (84.7 g) dan Tenaga (59 kcal).

Petunjuk:
Miligram (mg), Gram (g), Kilokalori (kcal)

Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan