DIET SIHAT: Majalah Maya . Rencana . Foto . Herba . Ulam . Sayur-sayuran . Buah-buahan . Rawatan Terbaik Dari Sumber Tumbuh-tumbuhan . Mencegah Lebih Baik Dari Merawat . Selamat Datang . Kepada Semua Pengunjung . Editor: Azmi Mohd. Salleh

Ahad, 7 Julai 2013

Kacang Bendi


KACANG BENDI

KACANG BENDI atau dalam bahasa saintifiknya dikenali sebagai "Hibiscus esculentus" adalah tergolong dalam kalangan sayur-sayuran jenis buah. Kacang bendi boleh hidup di kawasan tanah lembab atau terbiar. Apabila buahnya semakin tua, kulitnya merekah dan apabila biji di dalamnya keluar, bijinya mudah bercambah apabila sesuai dengan sifat tanah di persekitarannya.

Kacang bendi sering dimasak bersama kari sama ada kari daging, ayam mahupun ikan. Walau bagaimanapun, kacang bendi boleh direbus atau dimakan sebagai ulam mentah kerana sayur-sayuran jenis ini mendatangkan banyak kebaikan kepada kesihatan manusia.

Keistimewaan kacang bendi ialah dapat merawat penyakit saraf yang sakit dan terseliuh selain menyelesaikan masalah penghadaman dan pembuangan bahan kumuh dan perubatan mata. Lendir yang terdapat dalam sayur-sayuran ini boleh menjauhkan gangguan bakteria dan kuman selain dapat merawat masalah sendi dan saraf. Lendir ini juga didakwa sebagai bahan perawat terbaik yang ditemui dalam sayur-sayuran.

Kacang bendi memang kaya dengan kandungan zat makanan. Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988), kacang bendi kaya dengan Karotena (200 mcg), Vitamin A (33 mcg), Vitamin B1 (0.10 mg), Vitamin B2 (0.16 mg), Niasin (0.7 mg) dan Vitamin C (19.3 mg). Manakala garam galiannya terdiri dari Kalium (80 mg), Kalsium (77 mg), Fosforus (32 mg), Natrium (30 mg) dan Ferum (1.5 mg). Kandungan zat lain seperti Protein (1.7 g), Karbohidrat (5.9 g), Serat (1.0 g), Lemak (0.1 g), Abu (0.8 g), Air (90.5 g) dan Tenaga (31 kcal).

Petunjuk:
Mikrogram (mcg), Miligram (mg), Gram (g), Kilokalori (kcal)

 Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan