DIET SIHAT: Majalah Maya . Rencana . Foto . Herba . Ulam . Sayur-sayuran . Buah-buahan . Rawatan Terbaik Dari Sumber Tumbuh-tumbuhan . Mencegah Lebih Baik Dari Merawat . Selamat Datang . Kepada Semua Pengunjung . Editor: Azmi Mohd. Salleh

Ahad, 7 Julai 2013

Pucuk Paku


PUCUK PAKU

PUCUK PAKU atau dalam bahasa saintifiknya disebut "Diplazium esculentum" adalah sayur-sayuran yang tumbuh subur dan liar di kawasan-kawasan tanah lembab seperti di tepi-tepi sungai dan parit. Walaupun di kawasan terbabit tidak mempunyai baja, namun pucuk paku dari koloni paku-pakis ini dapat membiak dengan baik seandainya di kawasan yang dimaksudkan itu tidak diteroka atau terdedah kepada kepanasan cahaya matahari yang keterlaluan.

Masyarakat kampung dan bahagian pedalaman memang sedia maklum, pucuk paku amat lazat jika digoreng atau kadangkala mereka menyediakan juadah berkenaan dengan merebusnya untuk dicecah bersama sos, kicap dan dengan budu (sos dari Kelantan). Sediakan bawang merah yang telah dipotong halus lalu dicampurkan beberapa ulas lada kecil. Pucuk paku yang direbus siap untuk dimakan bersama nasi.

Pucuk paku juga tersenarai dalam juzuk pemakanan yang kaya dengan pelbagai vitamin, garam galian dan khasiat pemakanan yang lain. Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988), pucuk paku memang kaya dengan Karotena (1319 mcg), Vitamin A (220 mcg), Vitamin B1 (0.04 mg), Vitamin B2 (0.14 mg), Niasin (0.7 mg) dan Vitamin C (34.3 mg). Manakala garam galiannya terdiri dari Kalium (389 mg), Fosforus (100 mg), Kalsium (94 mg), Natrium (19 mg) dan Ferum (4.8 mg). Zat pemakanan lain pula terdiri dari Protein (2.5 g), Karbohidrat (4.6 g), Serat (1.1 g), Lemak (0.2 g), Abu (1.1 g), Air (90.5 g) serta Tenaga (30 kcal).

Petunjuk:
Mikrogram (mcg), Miligram (mg), Gram (g), Kilokalori (kcal)   

Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan