DIET SIHAT: Majalah Maya . Rencana . Foto . Herba . Ulam . Sayur-sayuran . Buah-buahan . Rawatan Terbaik Dari Sumber Tumbuh-tumbuhan . Mencegah Lebih Baik Dari Merawat . Selamat Datang . Kepada Semua Pengunjung . Editor: Azmi Mohd. Salleh

Ahad, 7 Julai 2013

Terung


TERUNG

TERUNG atau dalam bahasa saintifiknya dikenali sebagai "Solanum melongena" banyak ditanam di kampung-kampung dan bahagian pedalaman. Sayur-sayuran ini juga banyak dijual di beberapa pasar tersohor di Kota Bharu.

Terung, sayur-sayuran dalam katogeri jenis buah ini memang sesuai jika dimasak bersama kari, digoreng, direbus mahupun dimakan sebagai ulam mentah. Disebabkan buahnya agak lembut, kadang-kadang terung boleh dimakan begitu sahaja dan jika dijadikan ulam mentah juga menjadi kegemaran sesetengah individu yang meminati ulam.

Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988), terung mengandungi Karotena (90 mcg), Vitamin A (15 mcg), Vitamin B1 (0.07 mg), Vitamin B2 (0.05 mg), Niasin (0.7 mg) dan Vitamin C (18.4 mg). Manakala garam galiannya terdiri dari Kalium (55 mg), Fosforus (20 mg), Kalsium (15 mg), Natrium (9 mg) dan Ferum (0.6 mg). Khasiat pemakanan lain pula seperti Protein (1.7 g), Karbohidrat (5.6 g), Serat (1.0 g), Lemak (0.1 g), Abu (0.4 g), Air (91.2 g) dan Tenaga (30 kcal).

Petunjuk:
Mikrogram (mcg), Miligram (mg), Gram (g), Kilokalori (kcal)

Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan