KETOLA SEGI
KETOLA SEGI atau dalam bahasa saintifiknya disebut "Luffa acutangula"
adalah sayur-sayuran kegemaran masyarakat kampung dan bahagian
pedalaman. Disebabkan hal itu, kita dapati di kebanyakan kebun
sayur-sayuran, tidak sah jika penduduk di kawasan terbabit tidak menanam
ketola segi. Melihat keadaan kulitnya agak keras, namun apabila dimasak
ketola segi adalah sayur-sayuran yang agak lembut.
Ketola
segi termasuk dalam golongan sayur-sayuran jenis buah dan sayur-sayuran
ini lazimnya dimasak singgang dan bersama kari. Malah bagi penggemar
ulam, mereka merebusnya sehingga empuk dan lembut untuk dicecah bersama
sos, kicap mahupun budu. Ketola segi baik untuk kesihatan manusia
seperti menambah selera bagi yang kurang berselera, menyelesaikan
masalah penghadaman, buangan kumuh, perut meragam dan cirit-birit. Biji
yang terdapat dalam buahnya juga berperanan merawat cirit-birit dan
perut kembung.
Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988),
ketola segi mengandungi Karotena (17 mcg), Vitamin A (3 mcg), Vitamin
B1 (0.05 mg), Vitamin B2 (0.05 mg), Niasin (0.6 mg) dan Vitamin C (4.9
mg). Manakala kandungan zat galiannya pula terdiri dari Kalium (142 mg),
Natrium (45 mg), Kalsium (28 mg) dan Ferum (0.7 mg). Kandungan zat
pemakanan lain terdiri dari Protein (1.1 g), Karbohidrat (2.9 g), Serat
(0.6 g), Lemak (0.4 g), Abu (0.8 g), Air (94.2 g) dan Tenaga (20 kcal).
Petunjuk:
Mikrogram (mcg), Miligram (mg), Gram (g), Kilokalori (kcal)
Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH
Tiada ulasan:
Catat Ulasan