DIET SIHAT: Majalah Maya . Rencana . Foto . Herba . Ulam . Sayur-sayuran . Buah-buahan . Rawatan Terbaik Dari Sumber Tumbuh-tumbuhan . Mencegah Lebih Baik Dari Merawat . Selamat Datang . Kepada Semua Pengunjung . Editor: Azmi Mohd. Salleh

Ahad, 7 Julai 2013

Kacang Botor


KACANG BOTOR

KACANG BOTOR atau dalam bahasa saintifiknya disebut "Psophocarpus tetragonolobus" banyak ditanam oleh golongan wanita warga emas di kampung-kampung dan bahagian pedalaman. Salah satunya, sayur-sayuran ini mudah hidup walaupun hujan lebat atau dalam keadaan kering.

Kacang botor banyak keistimewaannya terhadap kesihatan manusia iaitu sesuai untuk masalah kulit, mata, masalah penghadaman, perut bermasalah dan buncit, tenaga seks rendah, sesuai untuk aliran darah lebih sempurna, buangan kumuh menjadi lebih sempurna dan awet muda.

Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988), kacang botor mengandungi kadar Karotena (293 mcg), Vitamin A (49 mcg), Vitamin B1 (0.06 mg), Vitamin B2 (0.12 mg), Niasin (0.5 mg) serta Vitamin C (11.3 mg). Manakala garam galiannya pula terdiri dari Kalium (91 mg), Kalsium (36 mg), Fosforus (31 mg), Natrium (2 mg) dan Ferum (0.8 mg). Zat pemakanan lain pula seperti Protein (2.2 g), Karbohidrat (3.1 g), Serat (2.1 g), Lemak (0.2 g), Abu (0.4 g), Air (92.0 g) dan Tenaga (23 kcal).

Petunjuk:
Mikrogram (mcg), Miligram (mg), Gram (g) dan Kilokalori (kcal)

Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan