KACANG BOTOR
KACANG BOTOR atau dalam bahasa saintifiknya disebut "Psophocarpus tetragonolobus"
banyak ditanam oleh golongan wanita warga emas di kampung-kampung dan
bahagian pedalaman. Salah satunya, sayur-sayuran ini mudah hidup
walaupun hujan lebat atau dalam keadaan kering.
Kacang
botor banyak keistimewaannya terhadap kesihatan manusia iaitu sesuai
untuk masalah kulit, mata, masalah penghadaman, perut bermasalah dan
buncit, tenaga seks rendah, sesuai untuk aliran darah lebih sempurna,
buangan kumuh menjadi lebih sempurna dan awet muda.
Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988),
kacang botor mengandungi kadar Karotena (293 mcg), Vitamin A (49 mcg),
Vitamin B1 (0.06 mg), Vitamin B2 (0.12 mg), Niasin (0.5 mg) serta
Vitamin C (11.3 mg). Manakala garam galiannya pula terdiri dari Kalium
(91 mg), Kalsium (36 mg), Fosforus (31 mg), Natrium (2 mg) dan Ferum
(0.8 mg). Zat pemakanan lain pula seperti Protein (2.2 g), Karbohidrat
(3.1 g), Serat (2.1 g), Lemak (0.2 g), Abu (0.4 g), Air (92.0 g) dan
Tenaga (23 kcal).
Petunjuk:
Mikrogram (mcg), Miligram (mg), Gram (g) dan Kilokalori (kcal)
Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH
Tiada ulasan:
Catat Ulasan