LOBAK
LOBAK atau dalam bahasa saintifiiknya disebut "Raphanus sativus"
sering disalahertikan sebagai sawi iaitu sejenis sayur-sayuran yang
seakan sama dengan lobak. Sawi tersohor di kalangan masyarakat di negara
China.
Lobak
tergolong dalam kalangan sayur-sayuran jenis daun yang amat enak jika
digoreng bersama daging yang dicampur dengan petai dan halia kerana
juzuk pemakanan ini amat baik untuk kesihatan.
Lobak juga tersenarai dalam juzuk pemakanan sihat yang telah dibuat kajian. Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988),
lobak mengandungi Vitamin B1 (0.08 mg), Vitamin B2 (0.04 mg), Niasin
(0.1 mg) dan Vitamin C (23.4 mg). Manakala kandungan garam galiannya
terdiri dari Kalium (71 mg), Natrium (52 mg), Kalsium (38 mg), Fosforus
(15 mg) dan Ferum (0.9 mg). Khasiat makanan lain pula terdiri dari
Protein (0.7 g), Karbohidrat (2.4 g), Serat (1.1 g), Lemak (0.1 g), Abu
(0.5 g), Air (95.2 g) dan Tenaga (13 kcal).
Petunjuk:
Miligram (mg), Gram (g), Kilokalori (kcal)
Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH
Tiada ulasan:
Catat Ulasan