DIET SIHAT: Majalah Maya . Rencana . Foto . Herba . Ulam . Sayur-sayuran . Buah-buahan . Rawatan Terbaik Dari Sumber Tumbuh-tumbuhan . Mencegah Lebih Baik Dari Merawat . Selamat Datang . Kepada Semua Pengunjung . Editor: Azmi Mohd. Salleh

Khamis, 13 Jun 2013

Pokok Mata Jin


POKOK MATA JIN

POKOK MATA JIN:  Pokok mata jin adalah sejenis pokok herba, cuma dipanggil sebagai "mata jin" yang boleh dijadikan penawar dan mendatangkan banyak khasiat kepada kesihatan manusia dan bukan bermakna mata jin terletak di pokok ini. Walau bagaimanapun, terdapat kaedah memetik daun pokok ini, dengan memberi salam kepada Nabi Ilyas a.s. Kadang-kadang ada wanita yang memetik daun pokok ini tiba-tiba tubuhnya menjadi seram. Pokok ini mudah ditanam dan senang membiak sama ada di tanah peroi atau gambut.

Khasiat daun pokok ini amat mujarab untuk merawat penyakit batu karang, selain serangan angin, sakit perut, makanan tidak hadam, masalah kencing, gout, kanser, bengkak kalenjer, bengkak urat dan saraf dan sembelit.

Kaedah untuk menggunakan daun pokok ini ialah dengan memetik tujuh (7 hingga 8 helai) daunnya, kemudian merebusnya dan mengamalkan meminum air rebusan pokok mata jin itu di samping membaca ayat dari Surah Al-Hajj: ayat 1 hingga 10 terlebih dahulu dan meniupkan ke dalam bekas air rebusan itu sebanyak tujuh (7) kali kemudian meminumnya. Jika sukar mendapat daun yang segar (basah), daun yang kering juga boleh digunakan. Kaedah ini menjadikan batu karang akhirnya hilang dan lenyap terus ketika membuang air kecil dan pastinya pesakit berkenaan akan berasa selesa.


Inilah bentuk daun pokok mata jin.

 Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan