DIET SIHAT: Majalah Maya . Rencana . Foto . Herba . Ulam . Sayur-sayuran . Buah-buahan . Rawatan Terbaik Dari Sumber Tumbuh-tumbuhan . Mencegah Lebih Baik Dari Merawat . Selamat Datang . Kepada Semua Pengunjung . Editor: Azmi Mohd. Salleh

Jumaat, 14 Jun 2013

Petai Belalang


PETAI BELALANG

PETAI BELALANG:  Pokok petai belalang atau dalam bahasa saintifiknya "Leucaena leucocephala" lazimnya banyak ditanam di bahagian penjuru pagar kebanyakan taman perumahan di kawasan bandar. Namun pokok ini banyak ditanam di kawasan laman rumah di kampung-kampung. Ini kerana, akar dan batang pokok ini tidak mengganggu ruang dalam kawasan perumahan terbabit bahkan tidak memusnahkan tapak rumah berkenaan kerana pembesaran akarnya tidak sebagaimana pokok petai biasa.

Petai belalang juga mempunyai khasiat yang tersendiri dan salah satunya ialah merawat penyakit kencing manis. Lazimnya, kebanyakan masyarakat Melayu memakan buah petai belalang begitu sahaja kerana baunya tidak sebagaimana petai biasa. Amalan seumpama ini adalah baik untuk mencegah penyakit kronik tersebut.

Walau bagaimanapun, kaedah lain yang boleh diamalkan tentang kebaikan petai belalang untuk mencegah penyakit kencing manis ialah, ambil buah petai belalang yang telah agak tua dan kering di pokoknya. Keluarkan isinya dan goreng tanpa minyak sehingga garing dan tumbuk sehingga hancur (lumat), kemudian masukkan ke dalam air panas (hangat) dan jadikannya seperti meminum air kopi.

Pokok petai belalang hidup subur di penjuru pagar rumah.

Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan