DIET SIHAT: Majalah Maya . Rencana . Foto . Herba . Ulam . Sayur-sayuran . Buah-buahan . Rawatan Terbaik Dari Sumber Tumbuh-tumbuhan . Mencegah Lebih Baik Dari Merawat . Selamat Datang . Kepada Semua Pengunjung . Editor: Azmi Mohd. Salleh

Ahad, 16 Jun 2013

Pucuk Gajus


PUCUK GAJUS

PUCUK GAJUS dikenali juga "Pucuk Janggus", atau dalam bahasa saintifiknya dikenali "Anacardium occidentale". Pokok gajus tergolong dalam koloni pokok ulam yang banyak ditemui di kampung-kampung dan bahagian pedalaman. Tumbuhan ini turut dikenali sebagai tumbuhan liar, namun kini ia telah ditanam kerana keperluan kepada daunnya.

Kalaupun batang pokok gajus dianggap tidak berguna, namun daunnya sering dijadikan ulam dalam nasi. Walau bagaimanapun, pucuk gajus begitu popular kerana daunnya boleh dijadikan ulam mentah yang paling digemari ramai. Juadah tidak perlu lauk yang hebat-hebat, asalkan ada ikan singgang dan ikan bakar, pucuk gajus rakan paling rapat dalam konteks ulam yang boleh dicecah dengan sos, kicap mahupun budu (sos terkenal dari Kelantan).

Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988), pucuk gajus istimewa kerana kaya dengan Karotena (2076 mcg), Vitamin A (346 mcg), Vitamin B2 (1.19 mg), Niasin (0.5 mg) dan Vitamin C (91.0 mg). Manakala kadar garam galiannya terdiri dari Kalium (332 mg), Kalsium (53 mg), Fosforus (29 mg), Natrium (7 mg), Ferum (3.5 mg), Karbohidrat (4.5 g), Protein (3.8 g), Lemak (0.2 g), Serat (1.5 g), Abu (0.9 g), Air (89.1 g) dan Tenaga (35 kcal).

Khasiat pucuk gajus untuk kesihatan menyelesaikan masalah penghadaman, melawaskan kencing dan buang air besar, aliran darah menjadi sempurna, minda dan tubuh menjadi sihat dan segar (sentiasa mengamalkan pengambilannya), sesuai untuk kulit dan mata.

Pokok gajus atau janggus.

Tulisan dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan