DIET SIHAT: Majalah Maya . Rencana . Foto . Herba . Ulam . Sayur-sayuran . Buah-buahan . Rawatan Terbaik Dari Sumber Tumbuh-tumbuhan . Mencegah Lebih Baik Dari Merawat . Selamat Datang . Kepada Semua Pengunjung . Editor: Azmi Mohd. Salleh

Jumaat, 14 Jun 2013

Bawang Merah


BAWANG MERAH

BAWANG MERAH atau dalam bahasa saintifiknya "Allium fistulosum" mudah ditanam di kawasan tanah peroi dan yang digemburkan. Ketika bertunas, pucuk bawang merah boleh dijadikan ulam mentah yang cukup menyelerakan. Tumbuhan ini tersenarai dalam kategori pokok ulam kerana menjadi kegemaran masyarakat Melayu bukan sahaja boleh dijadikan sebagai perencah dalam masakan dan melazatkan makanan malah bawang merah turut dibakar kerana dikatakan lebih lazat dan menyelerakan.

Bawang merah turut disenaraikan dalam pemakanan Malaysia. Menurut Komposisi Zat Makanan Malaysia, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR, 1988), bawang merah mengandungi Vitamin B1 (0.05 mg) dan Vitamin B2 (0.10 mg), Niasin (12.4 mg). Manakala garam galiannya terdiri dari Kalium (279 mg), Kalsium (74 mg), Natrium (12 mg), Fosforus (8 mg), Ferum (1.1 mg), Karbohidrat (14.3 g), Protein (1.2 g), Serat (0.6 g), Abu (0.7 g), Air (83.2 g) dan Tenaga (62 kcal). Bawang merah juga mengandungi bahan antibiotik, asid karbrid dan salah satu jenis ulam yang boleh menguatkan tenaga seks selain jenis makanan yang boleh mengurangkan kadar gula dalam darah dan memperbaiki insulin.

Disebabkan bawang merah tergolong dalam koloni pokok ulam, ia juga boleh dijadikan ulam mentah yang dimakan bersama nasi. Cincang bawang merah menurut selera, kemudian masukkannya ke dalam sos, kicap ataupun budu (bagi penggemar Kelantan). Makanlah bersama ulam-ulam lain seperti kemangi, petai, jering, pucuk gajus dan sebagainya. Bawang merah juga boleh direbus ataupun digoreng. Jika ingin memakannya secara goreng (masukkan sedikit gula dan garam). Kaedah ini lebih lazat dan menyelerakan.

Khasiat bawang merah dipercayai boleh merawat dan menyembuhkan masalah penghadaman, masalah haemoglobin darah, mengurangkan kadar gula dalam darah, kulit dan tisu-tisu lain dalam badan selain masalah angin dalam badan, sembelit, cirit-birit dan kecacingan, migrain, merawat mata bengkak (dengan menyapukan air dari bawang merah ke mata dan pejamkan mata untuk beberapa ketika).

Selain itu, memakan bawang merah juga boleh menambahkan air mani, membuka selera makan, menghadamkan makanan, menghilangkan rasa dahaga, memanaskan makanan dan membuangkan kahak, melicinkan pernafasan, menghilangkan rasa pitam jika dicium baunya setelah dipotong.

Bahkan, duri yang tertusuk ke dalam kaki juga boleh dibuang menggunakan bawang merah. Caranya, ambil seulas bawang merah, lumurkan bawang tersebut dengan minyak kelapa (minyak masak) kemudian bakar sehingga hangus dan tampalkannya di tempat yang luka. Insya Allah, duri tersebut akan keluar dengan perlahan-lahan. 
(Sumber: Buku Ubat-ubatan Tradisional Melayu dan Doa Penawar Penyakit, Ustaz Azahari Ibrahim, Kelantan).

Manakala bunga bawang merah pula dipercayai dapat mengubati penyakit kusta, kebingungan, migrain dan sawan di kalangan kanak-kanak. Caranya, ambil bunganya dan ciumkannya secara berulang-kali.

Perihal tentang bawang merah ini turut digarapkan di dalam Al-Quran, surah Al-Baqarah: ayat 61.

Petunjuk:
Miligram (mg), Gram (g), Kilokalori (kcal)

Bawang merah banyak khasiatnya terhadap kesihatan manusia.

Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan